Osteoporose er en folkesygdom og er svær at opdage indtil vi pådrager os et knoglebrud, som måske opstår uden voldsomt traume. Allerede fra 30 årsalderen begynder vores afkalkning af skellettet. Hastigheden vi afkalker med afhænger af flere ting: arvelighed, rygning, hvad vi spiser, motionsvaner, bivirkninger fra medicin som f.eks. Prednisolon, hormonbehandling ifm. cancer, anoreksi, osv.
Fra vi er omkring 55 år gamle afkalker vi hurtigere. Især for kvinder accelerer processen efter overgangsalderen, hvor østrogenproduktionen i kroppen daler. Men også mænd rammes.
Afkalkningen kan ikke mærkes og kan kun ses på en dexa-scanning. Afkalkningen forbliver skjult indtil vi pådrager os et knoglebrud. Den rammer os alle, hvis vi bare bliver gamle nok. Rygsammenfald, brud på lårben nær hoften, overarmsknoglen nær skulderen og håndledsbrud er de hyppigst forekommende.
Men vi kan gøre meget selv for at forebygge brud, hvis vi har osteopeni (begyndende osteoporose/ lav knogletæthed) eller forebygge flere knoglebrud, hvis vi allerede har haft 1 eller flere brud.
Behandlingen er indtag er d-vitamin og kalk i den rigtige dosis samt træning (muskelstyrke, balance og vægtbærende belastning på de lange rørknogler), kostvejledning samt medicinsk behandling med osteoporosemedicin. Tjek osteoporoseforeningens hjemmeside. Bliv henvist til en endokrinolog, som kan henvise dig til dexa-scanning, for at se din T-score.
I foråret 2022 deltog jeg på et kursus i osteoporose og lærte om den nyeste forskning og viden om træning til denne målgruppe. STÆRK-STABIL-STRAKT med Videnscenter for osteoporoseforskning.